Ny kulturminister

I morges sad jeg og skiftede op i gear over den første kop kaffe og hørte P1 Morgen. Her havde de besøg af den nye kulturminister, Marianne Jelved, som blev konfronteret med en række udsagn fra kulturpinger. Blandt andet et om sport, i hvilken forbindelse hun ikke lige ku’ huske hvilket dansk hold der spiller champions league i år. Det ku’ hun så retrospektivt alligevel godt, hun sku’ bare lige mindes om det.

Filmproducent Peter Ålbæk fik også taletid og den brugte han på jævnt usympatisk og skingrende vis ved at bede Jelved se mere alvorligt på “håndteringen af piratudfordringen” end hendes forgænger havde gjort. I den forbindelse frydede han sig over at “det der glæder os, der laver film det er at pirateriet nu med introduktionen af 3D-printere også kommer til at gå ud over alle mulige andre [som mundede ud i følgende udtalelse:]”Pirateri og truslen derfra rammer nu stort set hele erhvervslivet, så nu synes jeg det er på tide at kulturministeriet også var på linje med resten af erhvervslivet i de udfordringer vi har“.

Det er dog det mest bagstræberiske og hysterisk overdrevne jeg længe har hørt. For det første viser en række undersøgelser at "problemet med pirateri” er svært overdrevet af de gamle ronkedorer i kulturindustrien, som alt andet lige har en samlet stigende indtjening fra år til år. For det andet er det super duper usympatisk at glædes over andres (påståede) problemer. Manden maler sig ustandseligt helt op i det skingre hjørne.
Desværre fik Jelved først svaret at hun er enig i at det er et kæmpe -og uløst- problem men perspektiverede heldigvis ved at sige at “den nye teknologi, som breder sig ind over alle områder, fordrer nogle nye løsninger”. Det er jo netop det, der er sagens kerne. Nye løsninger. Jeg vil håbe Jelved får en masse god sparring og oplysning desangående. Digitaliseringen er kommet for at blive og kan ikke løses af gamle modus operandi. Og det var -udover en ærlig, ligefrem og snusfornuftig fremtræden- dejligt at høre ministeren benytte netop de ord om udfordringen: Nye løsninger. Tillykke med jobbet.