Om signalværdier i kommunikation

Lørdag d. 18 august begyndte twitter at summe med omtale af et billede taget i Paladsbiografen. (Fotograf ukendt)

På billedet ses en advarsel der er  sat op i biografen. Den gør opmærksom på at ramadanen og den efterfølgende EID står for døren og, som der står, “derfor fester alle muslimer”. Muslimer går tit i biografen efter EID og i den forbindelse advarer Palads mod et eventuelt højere støjniveau end normalt. Jeg må indrømme at det er mange år siden jeg sidst var i Palads, på grund af det helt generelle støjniveau i netop den biograf, men jeg synes også at det er en meget uheldig måde hvorpå Palads udpeger muslimer som larmende i biografen.

Palads gør selv opmærksom på hvilke dage det drejer sig om - 3 i alt - og også at de har indsat ekstra mandskab i form af vagter, som vil være til stede i alle biografens sale. Palads præsenterer det selv som et etableret problem og lader dig vide at du, som ikke er muslim, kan føle dig sikker i biografen disse tre dage. Slutteligt undskylder Palads “på forhånd de "gener” der måske opstår i forbindelse med dit/jeres biografbesøg".

Som udgangspunkt er det fair nok hvis de har konstateret et forhøjet støjniveau i den korte periode på året. Måske skulle Palads bare have overvejet hvordan deres opslag kan opfattes. Da jeg tweetede billedet blev jeg anklaget for at være en del af problemet ved bevidst at tolke det negativt mod muslimer. Men jeg kan simpelthen ikke andet, ligegyldigt hvor mange gange jeg læser det opslag. Hvorfor?

1. De har konstateret at der er et problem, men har ikke formået at løse det.

2. Jeg har aldrig set eller hørt om et lignende opslag der advarer mod (kristne) konfirmander på blå mandag, og de kan dog larme som få, eller julefrokostbranderter der sover den ud i biffen. (hvoraf det sidste er noget jeg har oplevet flere gange og over de 4-5 uger der er julefrokostsæson hvert år)

3. De har angiveligt ikke kontaktet muslimsk trossamfund, for at prøve at tale med dem om problemet.

4. Palads udpeger enkelte film som værende (måske) særligt udsatte, selv om de indrømmer at de ikke kan vide det på forhånd.

Opslaget, som ville være helt rimeligt hvis det var et blandt mange opslag der omhandlede folks mere eller mindre tåbelige opførsel i forbindelse med religiøse højtider, står dog noget alene. Er det et problem at muslimer larmer i 3 dage? Åbenbart. Er det et problem med julefrokostbranderter i biografsalene over en periode på 4-5 uger? Åbenbart ikke, ifølge Palads. Derfor er det dårlig kommunikation - og derfor måtte direktøren for Nordisk Film Biografer ud med en offentlig undskyldning allerede søndag. 


Ligegyldigt hvor reelle deres hensigter med opslaget end må have været, er det en klodset, generaliserende omgang kommunikation og det bliver stadig mere hyppigt hvor hurtigt den slags vender sig mod afsenderen.