Foursquare vs Placebook

Da Places på Facebook kun er en dags tid gammel kan dette indlæg vist roligt kategoriseres som førstehåndsindtryk. Anywho…

Jeg har i ca. ¾ år tjekket ind på steder oprettet i Foursquare. Jeg har nøje udvalgt hvilke af mine kontakter/venner jeg er “venner” med på Foursquare da jeg føler det er en forholdsvis privat ting, der ret nemt kan bruges mod mig. Foursquare er for mig en (mobil) telefonoplevelse. Jeg tjekker ind når jeg er på farten, typisk enten på en en bar, restaurant, til en koncert, en fest osv. Hovedsagligt den type steder. Mine check-ins tjener hovedsagligt to formål: 

1: At gøre andre venner opmærksomme på at jeg er ude, og vil lege, og se om de vil mødes med mig, eller -hvis det er et stort sted- om de allerede er ankommet, hvis vi har en aftale.

2: At positionere mig selv som en der kommer de steder hvor jeg tjekker ind. I starten tjekkede jeg ind i Super Best, i møntvaskeriet osv. Det gør jeg ikke længere. Nu tjekker jeg ind steder, jeg synes skal være med til at fortælle lidt om hvem jeg er - eller gerne vil være. 

Det er altså først når jeg åbner Foursquareapplikationen på min telefon, at jeg træder ind i lokationslegen.

I går blev Facebook Places så introduceret i Danmark. Mange af mine venner er det man af og til kalder first-movers, og der gik ikke lang tid før min nyhedsstrøm (på min væg) var proppet med Places check-ins, hvilket resulterede i at det indhold jeg normalt holder af at få fra mine venner (sjove YouTube-links, ditto billeder, musikvideoer, kunstnere, nyheder, koncertlinks osv) fuldstændigt druknede i check-ins. Facebook er for mig en (statisk) laptop-oplevelse. Jeg er på Facebook når jeg sidder ved min computer. Billederne, videoerne og kommentarerne er alt sammen noget der tager tid at arbejde med - og som Facebookapplikationen på min telefon ikke har løst i tilfredsstillende grad.

Places er med andre ord ikke en applikation jeg kan åbne og lukke, men en der konstant kontaminerer den strøm af indhold der har gjort Facebook til en sjov oplevelse. Og jeg kan ikke slå de notifikationer fra. Det er den store forskel, umiddelbart. En anden er at Facebook for mig nærmere er en digital kontaktbog til selv ret overfladiske bekendtskaber, jeg har stødt på i mit liv. Derfor har jeg en del Facebook-“venner” og derfor fylder Places-check-ins for meget i min nyhedsstrøm. Hvis ikke Facebook gør det muligt at sortere i hvem jeg vil have Places-notifikationer fra, så frygter jeg at det kan blive enden på min tid på Facebook.

Det sociale skal altid være et tilvalg - ikke noget jeg bliver påduttet, og slet ikke noget der fra alle kanter bare skovles ud i den nyhedsstrøm jeg ret hårdhændet har skåret til, så den passer mit humør og sindelag. Der er vel en 40-50 af mine Facebookvenner, hvis statusopdateringer jeg konsekvent har fravalgt. Hvis ikke jeg får chancen for at foretage samme fravalg med Places-check-ins, tror jeg hurtigt jeg bliver træt af det.