ACTAs dna lever videre

Dette læserbrev blev i forkortet form bragt i Information i fredags.

ACTAs DNA lever videre

Som en anden Reptilicusklo der lever videre, selv om den blev slået ihjel, genopstår dybt problematisk og allerede forkastet ACTA-lovtekst i flere forhandlinger om nye handelsaftaler. Igen er der tale om copyrightlovgivning der aspirerer til et samfund af i går, ja et samfund af forrige årtusinde.

Det er 4-5 måneder siden at europæere flokkedes i titusindvis for at demonstrere mod den forfejlede ACTA-aftale, som indledningsvis blev forhandlet i dyb hemmelighed og som ovenikøbet bevægede sig på gyngende grund, tæt på at være i direkte modstrid med FNs menneskerettigheder. EU-parlamentarikere endte med at følge almindelig sund fornuft, samt de 2,3 millioner europæeres underskrifter mod ACTA, og nedstemte aftalen i den største sejr nogensinde ved en EU-afstemning.

Man skulle tro at det var nok men desværre viser afsløringer af flere hemmeligholdte forhandlinger, for eksempel TPP, (Trans-Pacific Partnership) at der stadig fra politisk side spekuleres ganske kreativt og gedulgt i at få implementeret visse af de mest angribelige og samfundsmodarbejdende elementer fra ACTA i nye aftaler.

Senest er det kommet frem, blandt andet hos Electronic Frontier Foundation, at forhandlingerne om en aftale kaldet CETA, (Comprehensive Economic and Trade Agreement) mellem Canada og den europæiske union, indeholder dele, der er direkte modelleret efter forkastede dele af ACTA. CETA er lige som ACTA forhandlet i hemmelighed. Som det fremgår af materiale lagt frem af en af verdens førende ekspertgrupper på området, La Quadrature du Net, blev der ligefrem pralet fra EUs forhandler Philipp Dupuis’ side med at CETA indeholdt ACTA-lignende lovtekst.

Det synes smerteligt klart at den civile europæiske befolkning, forhåbentligt støttet af dybdeborende journalistik og fornuftigere dele af det politiske system, igen må træde i karakter og gøre det klart over for de forhandlende politikere at det ikke er et spørgsmål om at ændre akronymet og genoplive den dårlige lovgivning, men om at respektere, at allerede forkastede lovtekster skal forblive således og ikke bør kunne genopstå i endnu engang hemmeligholdte forhandlinger om nye handelsaftaler. Det er sørgeligt at det er nødvendigt at understrege det.