Åbent brev til danske klassiske musikere

Nedenstående er sendt til et par af mine venner der deltager i den øjeblikkelige offentlige debat om vilkårene for klassiske musikere i Danmark

Kære klassiske musikere i Danmark
Hvor er I?

Ok, i øjeblikket er I da akkurat til at få øje på i den offentlige debat, men tilsyneladende kun fordi I står overfor at miste en stor del af jeres offentlige støtte.  Misforstå mig ikke. Jeg nyder selv at høre klassisk musik, både live og i hverdagen derhjemme og på arbejdet. Den klassiske musik kan noget som den rytmiske musik ikke kan. Så dette er ikke en håndgranat fra den anden skyttegrav.
Men det virker desværre som om at vi, jeres potentielle tilhørere, kun hører fra jer når det kniber med pengene. Og det er simpelthen ikke godt nok. I har ganske givet et kernepublikum, typisk ældre borgere med både tid og penge til at gå til ofte (lidt dyrere) klassiske koncerter. Men I har også et potentielt publikum der boltrer sig på de sociale medier, hvor vi stopfodres med rytmisk musik, fordi den rytmiske musik er inkluderende, åben og imødekommende og har indtaget world wide web med 100 km/t. Det samme kan man desværre (endnu) ikke sige om den klassiske musik. Den er i nogen grad elitær, med et nuanceret og mangefacetteret udtryk der kræver meget af sin lytter. Det er der intet i vejen med (tværtimod). Men vi mangler jer simpelthen i vores hverdag. Vi mangler at I også innoverer og re-itererer jeres ansigt udadtil, at I henvender jer til os og at I optræder de steder vi befinder os.

Og nej, det er ikke nok at I har et personligt website. Hvis ikke I vil fremstå som en lukket, elitær del af samfundet må I springe ud på det dybe vand og udforske Vimeo, YouTube, Twitter, Google+ og så videre og så videre og præsentere dét den klassiske musik kan i formater der hører til i 2012. Et eksempel på en der har gjort det er Greg Anderson, som slet ikke er verdens bedste pianist, men som i sin videoperformance af Ligetis L'escalier du diable () formår at sætte en grundpræmis op for nysgerrige lyttere, som bliver holdt lidt i hånden og vist ind i den klassiske musiks verden uden at føle sig dum og uvelkommen - og på den måde har han fået knapt 400.000 visninger af sin video.
I bliver nødt til, i disse år, at komme på banen og være langt bedre til at promovere jer selv og den klassiske musik de steder hvor vi, jeres potentielle lyttere, befinder os. I er meget velkomne herude. Vis at vi er det samme dér, inde i jeres verden.
Bedste hilsner,

Jeppe Morgenthaler